Sectorul financiar „din umbră” ar putea aduce noua criză financiară: „Trebuie să analizăm dacă vom înăspri în continuarea condiţiile financiare”

de: Dumitrescu Andrei
27 03. 2023

Sectorul bancar paralel este „punctul slab al sistemului financiar” și ar putea declanșa următoarea criză financiară, a avertizat vicepreședintele Băncii Centrale Europene (BCE),Luis de Guindos, într-un interviu.

În urma salvării Credit Suisse săptămâna trecută, Luis de Guindos a declarat că, în opinia sa, sectorul bancar european este „solid și rezistent”, însă sectorul nebancar „ar putea fi o sursă de probleme pentru întregul sistem financiar”.

Sectorul nebancar implică firme care sunt angajate în activități similare celor bancare, dar care nu sunt înregistrate și nici reglementate ca bănci. Printre acestea se numără fonduri, firme de asigurări, societăți de capital de risc și schimburi valutare. Acesta este, de asemenea, cunoscut sub numele de „sistemul bancar paralel” sau „sectorul financiar bazat pe piață”.

Sistemul non-bancar prezintă „o mulțime de riscuri”

De Guindos a avertizat că firmele din acest sector și-au asumat „o mulțime de riscuri” în timpul perioadei de rate scăzute ale dobânzilor, care ar putea fi acum expuse prin creșteri ale ratelor și ar putea afecta sistemul financiar în general.

„Nu suntem supervizorii sectorului non-bancar. Dar aceste companii sunt interconectate cu băncile pe care le supervizăm în mod tradiţional, şi de aceea ne uităm şi spre acest sector”, a declarat Luis de Guindos.

Din cauza nivelului mai ridicat al capitalului și al lichidităților băncilor, situația de astăzi este mult diferită față de criza globală din 2008.

Oficialul BCE a apreciat că sistemul bancar „trece printr-o perioadă de incertitudini ridicate”, care necesită o abordare a politicii monetare la fiecare ședință, fără un pre-angajament spre o acțiune specifică.

„Suntem deschişi în privinţa viitorului. Problema este acum modul în care sistemul bancar din SUA şi Credit Suisse vor afecta economia zonei euro. În următoarele săptămâni şi luni, trebuie să analizăm dacă vom înăspri în continuarea condiţiile financiare”, a declarat de Guindos.

Acesta şi-a exprimat dorinţa unei reveniri „rapide” către ţinta de inflaţie a BCE de 2%. „Ştim că nu poate fi realizată imediat, dar trebuie să fie în orizontul nostru de proiecţie, care este o perioadă de doi ani. Traiectoria inflaţiei este mult mai importantă decât simpla readucere a inflaţiei la ţinta de 2%”, a precizat Luis de Guindos.